Planschade
- Bij nieuwe ontwikkelingen binnen gemeente Beverwijk is het risico aanwezig dat planschade bij derden ontstaat. Team Leefomgeving toetst bij een ruimtelijke ontwikkeling vooraf of dit risico aanwezig is en sluit indien nodig een planschadeovereenkomst.
Omgevingswet
- De implementatie van de Omgevingswet kan leiden tot aanpassingen van capaciteit, rollen en competenties binnen de ambtelijke organisatie. De impact van de Omgevingswet op de organisatie wordt de komende maanden onderzocht.
Grondexploitaties
- Voor risico's van de grondexploitaties en voor voorbereidingskredieten is de bestemmingsreserve grondexploitaties beschikbaar. De huidige risico's binnen de grondexploitaties kunnen worden opgevangen binnen deze bestemmingsreserve.
Programma aanpak stikstof
- De stikstofdepositie als gevolg van ruimtelijke plannen moet in kaart worden gebracht door middel van Aerius-berekeningen. Projecten waarbij wordt aangetoond dat er geen sprake is van een toename van stikstofdepositie kunnen doorgang vinden. Gebieden die hierbij aandacht krijgen zijn de ontwikkellocaties in Wijk aan Zee en in de Spoorzone in Beverwijk.
- Voor de Spoorzone geldt dat Omgevingsdienst IJmond na de zomerperiode een indicatieve berekening zal maken om een beeld te krijgen van de benodigde stikstofruimte bij de diverse deelgebieden.
- Provincie NH werkt aan de ontwikkeling van een Stikstofdepositiebank waar stikstofruimte kan worden ‘bewaard’. Hiervoor geldt wel dat eerst stikstofruimte moet worden gecreëerd voordat deze kan worden ingezet. Beverwijk wil deze stikstofdepositiebank gebruiken om ruimtelijke ontwikkelingen zoals Wijk aan Zee en de Spoorzone mogelijk te maken en het risico op vertraging van bouwprojecten te mitigeren. Beverwijk is hierover structureel in overleggen met de Provincie.