Wat wil de raad bereiken?
- Beeldbepalende monumenten voor de gemeenschap beschermen en behouden
- Meer zichtbaar maken van (on)bekende monumenten door middel van promotie
- Herbestemmen religieus erfgoed
Wat gaat het college daarvoor doen?
- Beeldbepalende monumenten voor de gemeenschap beschermen een behouden.
Ervoor zorgdragen dat de monumenten, maar ook beeldbepalende panden en historische stedenbouwkundige patronen en linten goed verankerd worden de in Omgevingsvisie.
Op dit moment wordt in kaart gebracht welke beeldbepalende panden, straat(beelden) het behouden waard zijn.
De komende jaren zal geïnventariseerd worden welke panden een beeldbepalende of monumentale status zouden kunnen krijgen.
- Meer zichtbaar maken van (on)bekende monumenten door middel van promotie
De website van de gemeente is inmiddels zodanig aangepast dat alle monumenten, zowel, rijks-, provinciaal- , als gemeentelijk met foto’s en beschrijvingen op de website zijn geplaatst.
Ook de Monumensenfilmpjes met elke keer een ander monument in de schijnwerpers, staan op de website. Tot op heden zijn er zes gemaakt, met allemaal een herkenbaar format. (inleidend of afsluitend praatje van wethouder, een interview en bezoek aan monument en een speciaal op het monument geschreven gedicht of lied).
Jaarlijks zijn er torenbeklimmingen in de Wijkertoren mogelijk en ook de inmiddels bekende bunkerwandelingen Rondje Wijk aan Zee dragen bij aan de promotie van monumenten.
Deze Rondjes brengen tevens de Atlantikwall meer onder de aandacht en dit samen met de Linie van Beverwijk en de Stelling van Amsterdam geeft aan dat Beverwijk meerdere verdedigingswerken binnen haar grenzen heeft, die de aandacht verdienen.
Daarnaast wordt er steeds meer een link gezocht met kunst en cultuur binnen de gemeentegrenzen.
Zoals de in 2021 gehouden exposities “Septembergras” en “Monumenten in Beeld”, beiden in de tuin van rijksmonument buitenplaats Huize Akerendam.
Ook de Nieuwsbrief Monumenteel, die gezamenlijk met de gemeenten Heemskerk en Velsen twee keer per jaar wordt uitgebracht, brengt de monumenten in de regio in beeld. In elke Nieuwsbrief komt een gezamenlijk hoofdartikel aan de orde en daarnaast worden de actualiteiten op cultuurhistorisch gebied, zoals evenementen, lezingen en nieuwe boeken etc. gepubliceerd.
- Herbestemmen religieus erfgoed
Op dit moment worden er gesprekken gevoerd met vertegenwoordigers, eigenaren en besturen van kerken in Wijk aan Zee en Beverwijk die ooit als kerk gebouwd zijn. Door het opstellen van een kerkenvisie (kerkenpaspoort) kunnen kerken en hun behoeften in beeld worden gebracht en kan er voortijdig meegedacht worden over mogelijke herbestemming. De kerken kunnen inmiddels herbestemde kerken zijn, kerken die nog een duidelijke functie binnen de geloofsgemeenschap hebben of kerken waarbij het ledenaantal drastisch aan het afnemen is en de vrijwilligers vergrijzen.
In 2021 hebben we een decentralisatieuitkering van het Rijk ontvangen om een kerkenvisie op te stellen.