Kunst en cultuur in de gemeente kent een divers en breed toegankelijk aanbod. Het aanbod bereikt zoveel mogelijk inwoners van en bezoekers aan de gemeente. Hierdoor kunnen zij genieten van creatieve initiatieven en activiteiten.
Culturele voorzieningen zijn duurzaam ingebed in de Beverwijkse samenleving. Er wordt gekeken naar mogelijkheden voor vernieuwing. Waar mogelijk wordt regionaal samengewerkt.
Mensen weten wat er te doen is en voelen zich uitgenodigd om mee te doen aan culturele activiteiten en initiatieven.
Zoveel mogelijk inwoners, en met name jeugd, komen in aanraking met diverse vormen van kunst en culturele uitingen.
Wat gaat het college daarvoor doen?
Het belang van kunst en cultuur en de (sociale en economische) waarde die het heeft, zijn door de corona crisis weer extra onder de aandacht gekomen. Samen met culturele partners zet het college zich in voor de brede infrastructuur en het aanbod van kunst & cultuur die gemeente Beverwijk rijk is.
Na de lockdowns van 2020 en 2021 hoopt het college dat er in 2022 in de cultuursector weer meer mogelijk is en blijft, en verder gewerkt kan worden aan herstel.
Zichtbaarheid van het aanbod is belangrijk. Zodat inwoners en bezoekers aan onze gemeente bekend zijn met het brede culturele aanbod, zij hiervan kunnen genieten en hieraan deel kunnen nemen. De uitvoering van Zichtbaar & Bekend is door corona in 2021 later gestart en loopt daarom door in 2022.
Door middel van digitale ledschermen waarop onder meer instellingen, ondernemers en stichtingen kenbaar kunnen maken welke activiteiten in Beverwijk en Wijk aan Zee te doen zijn, bevorderen we ook de zichtbaarheid van (het aanbod van) diverse partners.
Binnen het project Stadsimago geven we het platformmerk “Beverwijk, je stad in IJmond Noord” verder vorm. Met vele partners uit de stad starten we werkgroepen om thema’s door te ontwikkelen.
In 2022 vervolgt de uitvoering van de Rijksregeling Cultuureducatie met Kwaliteit door ABC Cultuur (Centrum voor de Kunsten). In samenwerking met culturele organisaties en het onderwijs. Jeugd maakt zo op scholen kennis met verschillende vormen van kunst en cultuur, het stimuleert talentontwikkeling en cultuurparticipatie. Daarnaast draagt het bij aan het tegengaan van onderwijsachterstanden en kansenongelijkheid. Zie ook taakveld 4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken.
Met deelname aan het Jeugdfonds Sport en Cultuur en het Volwassenenfonds stimuleert het college cultuurparticipatie van alle inwoners uit de gemeente. Ook wordt via de Combinatiefunctie cultuur (Brede combinatieregeling) ingezet op cultuurparticipatie van inwoners. Verbindingen worden gelegd met het sociaal domein; er wordt hiervoor samengewerkt met diverse organisaties.
Regionaal werken we verder samen aan de uitvoering van de regionale cultuurvisie 1.0. Zo ook binnen de mogelijkheden die samenwerking vanuit de MRA kan bieden.
Gezien de beperkte bestedingsruimte van de gemeente wordt er geen vervolg gegeven aan het haalbaarheidsonderzoek voor een nieuw cultureel centrum. Er komt wel budget beschikbaar voor de noodzakelijke renovatie.
Kunst in de openbare ruimte voegt kwaliteit en betekenis toe aan de stad. Met het MeerjarenOnderhoudsPlan 2016-2021 wordt de balans opgemaakt van de kwaliteit van alle bestaande kunstobjecten in de openbare ruimte. En opgenomen in het volgende MeerjarenOnderhoudsPlan 2022-2027.
De brugdelen van de Bintangs brug in Binnenduin zijn door een kunstenaar ontworpen. Verwachte realisatie van de brug najaar 2022.
In 2022 werkt de Kunstcommissie Beverwijk verder samen met culturele partners in Beverwijk om meer kansen voor kunst in de openbare ruimte te creëren. Participatie van inwoners maakt hiervan ook onderdeel uit.
Deze pagina is gebouwd op 10/12/2021 10:13:23 met de export van 10/12/2021 10:02:20