Sociaal domein

Taakvelden

Wat wil de raad bereiken?

  • Van mensen die gesteund worden vanuit de gemeentelijke bijstand, of die als statushouders hier wonen, wordt verwacht dat zij zelf initiatieven ondernemen en er alles aan doen om (weer) in het arbeidsproces te komen en zelf een inkomen te verdienen. Vanzelfsprekend helpt de gemeente deze mensen met hulp op maat om aan de slag te gaan.

Wat gaat het college daarvoor doen?

  • Per 1 januari 2022 gaat de nieuwe Wet Inburgering van start. De gemeente krijgt weer meer regie over de inburgering. Doel van de nieuwe inburgeringswet is dat er een integrale aanpak komt van inburgering, integratie en re-integratie. Voorbereidingen op de nieuwe wet hebben in 2020 en 2021 plaatsgevonden. Hierin werkt het college regionaal samen. Voor de regie op de inburgeraar krijgt de gemeentelijke klantmanager een belangrijke rol.Vanaf 1 januari 2022 vallen de activiteiten vanuit de nieuwe Wet Inburgering onder taakveld 6.1 Burgerparticipatie
  • Het college werkt samen met de regio in een nieuwe samenwerkingsstructuur van het Regionaal Werkbedrijf Zuid-Kennemerland en IJmond. Dit is een publiek-privaat orgaan dat zich richt op de volle breedte van de arbeidsmarkt. Concreet wordt er invulling en uitvoering gegeven aan de regionale doe-agenda, het afwegingskader en de financiering van het werkkapitaal. Het intensiveren van de samenwerking met bijvoorbeeld Techport is hier onderdeel van, maar bijvoorbeeld ook het omscholen van verouderde beroepen, waardoor mensen van werk naar werk door kunnen stromen. In 2021 is er gestart onder de vlag van een vernieuwd convenant. Het in 2021 gevormde Regionaal Mobiliteitsteam (RMT) wordt in 2022 voortgezet. Onderdeel van de doe-agenda zijn projecten die een betere aansluiting onderwijs aan werkgelegenheid ambiëren (bijv. Spoorzone).
Deze pagina is gebouwd op 10/12/2021 10:13:23 met de export van 10/12/2021 10:02:20