Maatwerkdienstverlening 18+ en 18- (6.7)
Wat wil de raad bereiken?
- Het waar nodig bieden van passende ondersteuning aan inwoners, zodat zij gezond en veilig kunnen opgroeien, zelfstandig een huishouden kunnen voeren en kunnen deelnemen aan het maatschappelijk verkeer.
- Door schuldhulpverlening en schuldpreventie de maatschappelijke participatie bevorderen. De gemeente zet zich samen met maatschappelijke dienstverleners, het Sociaal team Beverwijk en met vrijwilligersorganisaties, extra in om de schuldenproblematiek aan te pakken en zo mogelijk te voorkomen.
- Huisuitzetting willen wij, zeker als er kinderen onder de 18 jaar bij betrokken zijn, zoveel mogelijk voorkomen.
Wat gaat het college daarvoor doen?
In 2022 starten de aanbestedingen Wmo Begeleiding groep en begeleiding individueel en de aanbesteding doelgroepenvervoer/leerlingenvervoer. Deze twee aanbestedingen worden regionaal belegd.
Maatwerkdienstverlening 18-
- In het derde kwartaal 2021 wordt de Regiovisie jeugd IJmond en Zuid Kennemerland ter vaststelling aangeboden aan de gemeenteraad. Het regionale beleidsplan 'Opgroeien in de IJmond' loopt af. Het regionale beleidsplan Jeugd hangt samen met de Regiovisie. Na vaststelling van de regiovisie zal er verder vorm gegeven worden aan het beleidsplan jeugd en legt het college deze ter besluitvorming voor aan de raad.
- Het beleidsplan omvat zowel de basisvoorzieningen voor de jeugdigen in Beverwijk als de inzet op preventie en de inzet op specialistische jeugdhulp en jeugdbescherming en -reclassering. De regionale nota wordt samen met Velsen en Heemskerk opgesteld. Het college betrekt hierbij ook betrokken partners, zoals de jeugdigen zelf, de toegang, het onderwijs en partners die ondersteuning bieden aan jeugdigen. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie , taakveld Wijkteams en taakveld Geëscaleerde zorg
- In 2022 werken we aan de thema's uit de Uitvoeringsagenda Jeugd 2022: 1) aansluiting jeugd(hulp) en onderwijs, 2) jeugdigen groeien zoveel mogelijk op in een gezinssituatie, 3) soepele overgang van 18- naar 18+, en 4) passende zorg op de juiste plek. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie , taakveld Wijkteams en taakveld Geëscaleerde zorg
- Samen met de IJmondgemeenten en de gemeenten van Zuid Kennemerland werkt het college in 2022 aan de aanbesteding van de nieuwe jeugdzorgcontracten, waarna de nieuwe contracten na de zomer in 2022 zullen ingaan. Dit betreft de overgangsperiode welke uiterlijk loopt tot 1 januari 2023. De voorbereiding hiervoor zijn in volle gang. Het college informeert de raad hier actief over.
De inhoudelijk (regio)visie, ambities, marktconsultatie en klantreizen zijn het vertrekpunt in het verwervingstraject naar de nieuwe inkoop van jeugdzorg. Het college wil een impuls geven aan de transformatie van de jeugdhulp. Tegelijkertijd ligt er een opgave in het slimmer vormgeven van de jeugdhulp en de financiën die daarvoor nodig zijn. Het college gaat met verschillende betrokkenen in gesprek over hun ervaringen met de huidige inzet van jeugdhulp en de mogelijkheden die zij zien voor de (door)ontwikkeling van de jeugdhulp. De partners zijn o.a.: cliënten en hun netwerk, aanbieders van jeugdhulp, de toegang, het jeugdmaatschappelijk werk en het onderwijs.
- Samen met gemeenten Velsen, Heemskerk, Castricum en Uitgeest en beide Samenwerkingsverbanden onderwijs is in 2020 gestart met een gezamenlijke Uitvoeringsagenda Onderwijs en Jeugd. Hierin komt de inzet op ondersteuning aan jeugdigen vanuit jeugd(hulp) en onderwijs samen. In 2022 werken we verder aan de invulling en uitvoering hiervan, samen met jeugd(hulp)- en onderwijspartners. Zie hiervoor ook taakveld Samenkracht en Burgerparticipatie , taakveld Wijkteams en taakveld Onderwijsbeleid en leerlingzaken
- Het college bereidt zich voor op de aangekondigde wetswijziging van de Jeugdwet. Het betreft een wettelijke plicht om te komen tot een duurzame, niet-vrijblijvende samenwerking tussen gemeenten met het oog op borging van (zorg)functies, vermindering van bureaucratie en de nodige transformatie van het jeugdzorglandschap. Voorbeelden voor de niet vrijblijvende regionale samenwerking zijn o.a.: “de uitvoering van kinderbeschermingsmaatregelen, jeugdreclassering, gesloten jeugdhulp, bepaalde vormen van specialistische jeugdhulp.” Zie hiervoor ook taakveld Geëscaleerde zorg
- Het college voert de aangekondigde implementatie van de Wet wijziging woonplaatsbeginsel per 1 januari 2022 verder door. Doel van de wet is met name om het vaststellen van de woonplaats van een jeugdige die jeugdhulp ontvangt (administratief) gemakkelijker en eenduidiger te maken en tevens om een stevigere preventieprikkel te verankeren. Zie hiervoor ook taakveld Geëscaleerde zorg
Schuldhulpverlening
- Het Covid-19 virus heeft een economische recessie veroorzaakt. De verwachting is dat hierdoor veel mensen in financiële problemen komen, zeker als de recessie langer aanhoudt.
- In 2021 is de nieuwe gemeentelijke wet schuldhulpverlening van kracht. In deze wet heeft vroegsignalering een belangrijke rol. In 2020 is de gemeente al van start gegaan met vroegsignalering. Het college wil door extra inzet op preventie, huisuitzettingen en problematische schulden, zoveel mogelijk voorkomen. Op basis van signalen van woningcorporaties, nutsbedrijven en zorgverzekeraars over achterstanden gaat de gemeente er vroeg op af. Het Sociaal Team en Sociaal.nl (organisatie voor schuldhulpverlening) gaan bij de mensen langs of er worden brieven gestuurd.
- Eind 2021 wordt de nieuwe kadernota schuldhulpverlening vastgesteld. Hierin wordt ingegaan op de veranderingen van de aangepaste Wet gemeentelijke schuldhulpverlening. Naast inzet op jongeren met schulden is ook extra aandacht voor ondernemers met schulden. Het voornemen is om het instrument saneringskrediet mogelijk te gaan maken.
- Het Loket Geldzaken is inmiddels een goed functionerend laagdrempelig loket. Het loket wordt bemenst door Sociaal.nl, Socius en het Sociaal Team.